Какво е NFT, как работи и как хората изкарват милиони ?

Какво е NFT, как работи и как хората изкарват милиони ?

NFT-тата или незаменимите токени се разпространиха масово в интернет пространството и може да се каже, че този тренд завладя света на криптовалутите. Артистите, които създават тези незаменими активи, започнаха да печелят милиони долари, от това да продават онлайн сертификат за собственост на тяхната творба.

Какво всъщност е NFT?
Non-Fungible Tokens са незаменими дигитални активи, които не биха могли да бъдат разменени, заради тяхната неповторимост и уникалност. Външният им вид се асоциира с нещо от реалния свят, то може да наподобява картина, предмет, музика или пък изцяло дигитално, като гифче и някакъв виртуален аватар. В основата им стои един уникален токен (крипто ключ), който е възможно да го притежава само един човек. Токенът представлява дигитален сертификат, който се съхранява в блоковата мрежа (блокчейна), там също така се удостоверява и тяхната интелектуална собственост.


Защо NFT-тата са толкова специални?
NFT дава възможност на хората да търгуват с различен вид изкуство, вече и в дигиталното пространство. Това, което ги прави специални е, че те позволяват на всеки да участва в аукциона, независимо от това дали си акредитиран инвеститор, или пък обикновен почитател на това изкуство. За пръв път блокчейн технологията гарантира 100% автентичност и уникалност на такъв цифров актив. Тя предоставя на художниците и създателите, уникалната възможност да си осигуряват приходи от своите творби. Например художниците вече не трябва да разчитат на галерии или аукционни къщи, за да продават своето изкуство. Вместо това, създателят може да го продаде директно на потребителя като NFT, което също им позволява да запазят печалбите си. Освен това, художниците могат да изискат авторски възнаграждения, така че да получават процент от продажбите, когато тяхното изкуство бъде препродадено на нов собственик. Това е изключително предимство, тъй като художниците обикновено не получават бъдещи приходи, след като изкуството им бъде препродадено за втори или трети път.

Как да си създадете NFT?
Преди да пристъпиш към създаването на NFT, трябва да притежаваш.
-Песен, колекционерски предмет или някакво произведение на изкуството.
-Криптовалута – нужна за плащане на таксата, която се изисква при създаване.
-Портфейл за съхранение на криптовалута.

След това е необходимо да избереш блокчейн, където да създадеш своя незаменяем токен. Когато вече си направил NFT, трябва да направиш и проучване, за да избереш платформа, в която да пуснеш своя токен.

Как се купуват и продават NFT?
Най-популярни и разпространени платформи, където се осъщестяват покупко-продажби на NFT, са OpenSea и Rarible. Процесът на закупуване или продажба е в зависимост от конкретната платформата. В повечето случаи, не можеш да закупиш NFT с пари в брой. По-голямата част от тях използват Ethereum, защото е съвместим с повечето онлайн пазари, но е възможно да бъдат използвани и други видове криптовалути. Така или иначе, ще трябва да имаш свой цифров портфейл и да закупиш криптовалута онлайн, преди да пазаруваш активи.

Какви са предимствата на NFT?
Пазарната ефективност и подобряване на бизнес процесите.
Може би най-очевидната полза от NFT е пазарната ефективност. Преобразуването на физически актив в дигитален улеснява значително процесите и премахва посредниците. NFT, представляващи цифрови или физически произведения на изкуството в блокчейн, премахват нуждата от посредници и позволяват на артистите да се свързват директно със своите привърженици, много по-лесно и достъпно.

Право на дигитална собственост.
Друго тяхно отличително предимство е възможността да се удостовери дигитална собственост. NFT-тата не подлежат на разпространение и не могат да се споделят между различни собственици. Собственикът е защитен от риска да получава фалшифицирано NFT.

Уникалност.
Друго тяхно предимство е свързано с автентичността им и с това, че се записват в блокчейна, което означава, че те притежават уникални данни.Те остават незасегнати и не подлежат на промени, замяна или премахване.

Голям обхват от възможности.
NFT предоставя изключителна обхватност и много възможности. Всичко, независимо от това дали е в цифрова форма или не, може да бъде представено, като NFT – видеа с аудиосъдържание, колекционерски предмети, спортни карти, музикални албуми, билети, произведения на изкуството, недвижими имоти, обекти от видео игри, мемета, GIF файлове и много други.